Over onze btw teruggave service
30 december 2020 
5 min. leestijd

Over onze btw teruggave service

De btw van uw zonnepanelen terugvragen

Over zonnepanelen zijn wij u verplicht 21% btw in rekening te brengen, maar deze btw kan bij de Belastingdienst teruggevraagd worden. Voor een particulier (zonder enige kennis) is het echter veel werk om dit uit te zoeken en geregeld te krijgen, zo dienen termijnen in de gaten geworden te houden en kunnen er makkelijk fouten of bijvoorbeeld communicatie problemen ontstaan. Daarnaast zijn ook de regelingen hiervan in 2020 gewijzigd en daardoor ingewikkelder geworden met veel uitzonderingen.

Verhoogt dus uw rendement in uw zonnepanelen-systeem investering met maar liefst 21% als u de btw voor uw zonnepanelen terugvraagt.

Weet u wat? Wij regelen dit standaard voor u!

Eén van onze garanties is dat wij 100% klanttevredenheid garanderen. Daarom verzorgen wij dit kosteloos voor iedere klant die bij ons een offerte heeft aangevraagd en deze heeft geaccepteerd/ heeft voldaan. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u gerust contact opnemen met één van onze specialisten. Wist u dat, onze klantenservice 7 dagen per week bereikbaar is?

Wat doen wij voor u?

Wij vragen voor u de btw die u heeft betaalt voor de aankoop en installatie van uw zonnepanelen terug. Verder verzorgen wij de registratie, de administratie, de Btw-aangifte, De BTW vrijstelling en de BTW teruggaaf. De fiscus stort (normaliter) binnen 3 tot 5 maanden na het verzoek de BTW terug op uw rekening. In sommige gevallen heeft de Belastingdienst extra vragen omtrent uw btw-teruggave, geen zorgen wij beantwoorden alle vragen die de Belastingdienst stelt. Tot slot doen wij een beroep op goedkeuringen, zodat u in de jaren na de btw teruggave geen btw meer hoeft te betalen over de opgewekte energie die u heeft terug geleverd aan het net, zodat u verder niet meer wordt ‘’lastig gevallen’’ door de Belastingdienst.

Hoe gaat dit in zijn werking

Als u aan het genieten bent van uw zonne-systeem investering en de factuur is voldaan, ontvangt u van ons per mail een ‘’aanvraag formulier’’. Zodra u dit formulier heeft ingevuld en retour heeft gestuurd naar ons, zullen wij de btw-teruggave in gang gaan zetten. Wij zullen u op de hoogte houden van ieder nieuwsbericht/update die wij ontvangen van de Belastingdienst.

Wilt u toch liever zelf de btw-teruggave regelen?

Als u er toch voor kiest om de btw-teruggave zelf te regelen, willen wij ons ook aan onze garantie houden en uw 100% klanttevredenheid blijven garanderen. Daarom hebben wij voor u alle stappen die u moet volgen op een rijtje gezet. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u gerust contact op nemen met onze klantenservice.

Stap 1: Aanmelden als ondernemer voor de btw

Als eerste moet u zich aanmelden als ondernemer voor de btw. Waarom het noodzakelijk is om uzelf aan te melden als ondernemer is omdat alleen ondernemers btw terug kunnen vragen. U bent technisch gezien ook ondernemer, omdat uw zonnepanelen stroom opwekken een gedeelte van de opgewekte stroom zal niet gebruikt worden, deze stroom levert u terug aan de energiemaatschappij. Voor het terug leveren van deze stroom ontvangt u een vergoeding, waarnaar u ondernemer bent volgende de Belastingdienst.

Hoe u zich moet aanmelden is als volgt;

Vul dit formulier (opgaaf zonnepaneelhouders) in en stuur dit ingevulde formulier op naar de Belastingdienst. Er zijn hier echter twee voorwaarden waar u zich aan moet houden;

1. Uw eigen naam moet op de rekening van de energieleverancier staan;

2. Uw eigen naam moet op de factuur van de zonnepanelen leverancier staan (in dit geval MNzonnepanelen.com)

Nadat de Belastingdienst uw ingevulde formulier heeft ontvangen, gaan zij deze aanvraag beoordelen. Normaliter ontvangt u binnen 10 dagen een brief, waarin de Belastingdienst laat weten of u als btw ondernemer ben geregistreerd. Mocht dit zijn gelukt, ontvangt u tevens uw persoonlijke omzetbelastingnummer. Bewaar deze goed!

KOR – Kleineondernemersregeling;

In het formulier (opgaaf zonnepaneelhouders) wat u moet invullen, zal de Belastingdienst vragen of u mee wilt doen met de kleineondernemingsregeling (KOR). Hieronder leggen wij in het kort uit wat wel of niet meedoen voor u zou betekenen. Let op! Als u er voor kiest om de btw-teruggaaf door ons te laten regelen, bekijken onze specialisten wat het beste is in uw persoonlijke situatie.

Wel meedoenNiet meedoen
Per wanneer gaat u deelnemen?Uw deelname gaat in op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar van de aanschaf van uw zonnepanelen. Koopt u in 2020 zonnepanelen? Dan gaat uw deelname in op 1 januari 2021. U kunt wel gewoon BTW terugvragen in 2020.
BTW betalenU hoeft vanaf 2021 geen BTW te betalen over de stroom die u levert aan uw netbeheerder. Ook niet over de stroom die u zelf zal gebruiken! In 2020 (jaar van aanschaf) zal u de BTW nog wel betalen.U zal jaarlijks BTW betalen over de stroom die u terug levert. U zal (meestal) ook BTW betalen over de energie die u zelf verbruikt. U kunt hierbij waarschijnlijk forfait toepassen.
BTW aangifteU doet eenmalig BTW aangifte om uw BTW terug te vragen en verschuldigde BTW aan te geven.U doet periodiek BTW aangifte
BTW terugvragenU vraagt in uw 1e BTW aangifte de BTW terug over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Maakt u hierna nog meer kosten? Bekijk de mogelijkheden.U kunt wel BTW terugvragen over uw zakelijke kosten en investeringen. Denk hierbij aan onderhoud of de aanschaf van een 2e set zonnepanelen.
Hoe lang doe ik mee?U doet minimaal 3 jaar mee aan de KOR. U kunt uw deelname niet tussentijds beëindigen. Ook eventuele nieuwe ondernemingsactiviteiten die u start binnen die 3 jaar vallen onder de KOR. Uw deelname eindigt alleen als uw omzet boven de € 20.000 komt.Op een later tijdstip toch deel gaan nemen? Dat kan als u op dat moment aan de voorwaarden voldoet.


Stap 2: 
geef uw rekeningnummer door voor de uitbetaling

Let op! U moet uw rekeningnummer doorgeven aan de Belastingdienst voordat u de aangifte doet (Stap 3), hierdoor voorkomt u vertraging bij de uitbetaling. De Belasting dienst mag niet automatisch het rekeningnummer gebruiken wat al bij ze bekend is. Heeft u dus al een keer een rekeningnummer doorgegeven dan mogen zij dit nummer niet automatisch gebruiken. Uw rekeningnummer kunt u simpel digitaal doorgeven.

Het formulier dient als volgt ingevuld te worden;

1. Heeft u geen contactpersoon, zoals bijvoorbeeld een boekhouder? Vul dan bij het veld ‘’contactpersoon’’ uw eigen gegevens in.

2. Bij ‘’sub nummer’’ dient u de twee cijfers in te vullen die na de B komen in uw omzetbelastingnummer (dit nummer heeft u gekregen in de ‘’bevestigingsbrief’’ die u heeft gekregen van stap 1).

Stap 3: BTW aangifte doen

Nu u alle voorbereidingen zelf heeft getroffen is het tijd om de btw aangifte te gaan doen. U ontvangt van de Belastingdienst de aangifte digitaal of op papier. In beide gevallen dient u enkel de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Als u de aangifte zelf invult, kunt u bij ‘’contactpersoon’’ uw eigen gegevens invullen of u laat dit gedeelte leeg.

Online aangifte doen

Tegenwoordig zorgt de Belastingdienst er (meestal) voor dat u online aangifte dient te doen. Als u automatisch een waarschuwing wilt ontvangen wanneer u de btw aangifte moet doen, dan kunt u de app btw-Alert Downloaden.

btw-alert-app-downloaden

Op papier aangifte doen

Mocht het gebeuren dat de Belastingdienst u een papieren aangifte stuurt, vult u deze in en stuurt u deze op naar de Belastingdienst. In de brief die u krijgt staat alles duidelijk aangegeven. Op de voorkant van de aangifte staat de datum aangegeven waarop de Belastingdienst uiterlijk de aangifte moet hebben ontvangen.

De uitbetaling

Nadat u de aangifte heeft opgestuurd en de Belastingdienst deze heeft ontvangen krijgt u binnen een aantal weken een brief met de teruggaafbeschikking. Binnen tien werkdagen na de datum die op de teruggaafbeschikking staat die u heeft ontvangen, maakt de Belastingdienst het bedrag over op het door u doorgegeven rekeningnummer (stap2)

Tot slot

Wij vragen dus kosteloos de btw voor u terug via onze btw teruggave service. Mocht u dit zelf willen doen, dan hebben onze specialisten voor u een korte ‘’doe het zelf’’ samenvatting geschreven. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over dit artikel of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wist u dat, onze klantenservice 7 dagen per week bereikbaar is?

Reactie plaatsen