Wat is de impact van een slimme meter op zonnepanelen

Welke impact heeft de slimme meter op zonnepanelen?

De slimme meter voor zonnepanelen: hij veroorzaakt heel wat ophef en zaait behoorlijk wat verwarring in het zonnepanelenland. Is een slimme meter, ook beter bekend als de digitale meter, nu interessant voor zonnepaneelhouders of niet? Wat is de impact van de slimme meter op het rendement van mijn zonnepanelen? En vanaf wanneer is een slimme meter verplicht? Een overzicht voor België en Nederland vindt u in dit artikel.


Wat is de slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die uw energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heeft u zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die u produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter uw gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder. Gedaan dus met meterstanden te noteren en door te geven via telefoon, papier of het internet.

Verandert de spanning of sterkte van uw aansluiting? Ook dat wordt automatisch doorgestuurd. Omdat de slimme meter continu het verbruik opvolgt en communiceert, kunnen energieleveranciers hun voorschotbedragen optimaliseren, waardoor minder consumenten achteraf een zware eindfactuur krijgen.

Wist u dat, als u al zonnepanelen heeft of als u zonnepanelen wilt laten plaatsen, dan is er goed nieuws, de netbeheerder betaalt de aankoop van uw digitale meter. Die kosten zitten namelijk al verwerkt in de nettarieven. Is de digitale defect? Dan is de netbeheerder verantwoordelijk voor het herstellen of vervangen hiervan.


Wat is het verschil met de terugdraaiende teller?

Momenteel beschikken de meeste eigenaars van zonnepanelen over een terugdraaiende teller. Als u met een terugdraaiende teller overdag energie produceert en terug op het net zet, dan draait uw teller terug. Als u dan ’s avonds thuiskomt en energie van het net opnieuw verbruikt – terwijl u geen energie produceert – dan draait uw teller vooruit. Staat de teller op het einde van de rit op nul, dan betaal u geen energiekosten.

Het probleem is dat de distributienetbeheerder er niet kan uit afleiden hoeveel elektriciteit u opwekt en hoeveel u verbruikt. Daardoor kan deze geen correcte distributienettarieven berekenen. Omdat consumenten zonder zonnepanelen wel die taks betalen, werd het prosumententarief ingevoerd om de lat gelijk te leggen.

Dat kan wel met de slimme meter waarbij de injectie van elektriciteit en de afname apart geregistreerd worden. De meter draait dus niet meer terug, maar verbruik en injectie worden automatisch doorgestuurd. Daardoor kunnen de netbeheerders wel de juiste distributienettarieven hanteren voor huiseigenaars met zonnepanelen. Het prosumententarief valt dan uiteraard weg.

 

Slimme-meter-zonnepanelen

 

Vanwaar de vrees voor de slimme meter?

De vrees is dat de exacte berekening van de nettarieven hoger uitvalt dan de kost van het prosumententarief en dat zou natuurlijk een impact hebben op het rendement van de zonnepanelen dat beloofd werd bij de installatie ervan.

Maar is die vrees wel terecht?

Meestal niet, zo blijkt uit de simulatietest die u kunt uitvoeren op de website van de Vlaamse Energieregulator VREG. De VREG schat in dat voor 60% van de zonnepaneeleigenaars de factuur goedkoper zal uitvallen met een digitale meter. En voor diegene voor wie het dan wel duurder is, blijft dit meestal beperkt tot enkele euro’s. Kortom, de vrees voor de slimme meter is eigenlijk onterecht.


Hoe kan ik mijn eigen verbruik verhogen?

Het meest cruciale punt is dat u de energie die u overdag produceert ook meteen kan verbruiken. Een eigen verbruik van ongeveer 30 procent van de stroomproductie van uw zonnepanelen volstaat om baat te hebben bij de digitale meter. Hoe hoger het percentage eigen verbruik, hoe meer voordeel u haalt uit de slimme meter. En dat is net de doelstelling van de slimme meter: het energienet zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Hieronder vind u een aantal tips om uw energieverbruik gedurende de dag, het moment waarop u het meeste energie produceert, te verhogen;

  • Timers: maak gebruik van huishoudtoestellen met een timer. Stel uw wasmachine, droogkast, vaatwas,… in zodat ze pas in werking treden op het moment dat u energie produceert (bvb 13u ’s middags).
  • Elektrische wagen: beschik u over een elektrische wagen? Laad die dan zoveel mogelijk overdag op.
  • Thuisbatterij: een thuisbatterij slaat overtollige elektriciteit op. Die kunt u dan ’s avonds gebruiken op het moment dat u geen energie meer produceert. Op dit moment is een thuisbatterij nog niet rendabel, de verwachting is dat dit een hoger rendement gaat opleveren, zodra in Nederland de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat u ze best verdeelt over de verschillende zijden van het dak. Op die manier produceert u een langere periode elektriciteit en hoeft u ook ’s avonds minder elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet. En zo bespaart u weer op de taksen die u zal moeten betalen. MNzonnepanelen.com houdt hier standaard rekening mee tijdens het maken van uw persoonlijke offerte.


Wanneer wordt de slimme meter ingevoerd? (Vlaanderen) 

De slimme meter is een maatregel die ingevoerd moet worden van Europa. In Vlaanderen worden de eerste digitale meters ingevoerd sinds 1 juli 2019. Deze worden het eerst geïnstalleerd bij:

  • nieuwe woningen
  • verbouwers
  • klanten met een budgetmeter
  • zonnepaneleneigenaars

 


Slimme meter rendement zonnepanelen

 

Wat is de situatie in Nederland?

In Nederland profiteren eigenaars van zonnepanelen momenteel van de salderingsregeling. De injectie en afname mogen ten opzichte van elkaar weggestreept worden. Het betekent dat u voor de teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom. De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengt tot 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd.

De salderingsregeling werkt ook op basis van een terugdraaiende teller. De meter draait achteruit op het moment dat u elektriciteit terug op het net zet. Het verschil in Nederland is dat u voor de stroom die te veel produceert een terugleververgoeding krijgt. Die is wel een stuk lager (bvb € 0,05/kWh) dan wat u betaalt voor stroom die u afneemt van het net (bvb € 0,23/kWh).

 

Is de slimme meter verplicht?

De slimme meter is in Nederland nog niet verplicht. De netbeheerders zijn wel al begonnen met de uitrol van de slimme meters, maar die kunt u dus weigeren. U kunt er ook voor kiezen om de slimme meter wel te laten installeren, maar de automatische uitleesfunctie uit te zetten. De verwachting is dat de slimme meter verplicht wordt vanaf 2023, op het moment dat ook de salderingsregeling vervangen wordt door de terugleververgoeding.

Het plan is om in de toekomst alleen nog maar het deel van de opgewekte energie wat direct verbruikt wordt vrij te stellen van energiebelasting. Op het restant wat aan het net wordt teruggeleverd wordt, behalve de kale leveringsprijs, dan nog een subsidie vergoed. Voor een aan het net geleverde hoeveelheid stroom krijgt u naast de kale stroomprijs slechts een deel van de energiebelasting als subsidie.


Zonnepanelen offerte aanvragen?

Vraag een zonnepanelen offerte aan bij MNzonnepanelen.com en wij zorgen voor een persoonlijke offerte op maat. Wist u dat, wij 7 dagen per week bereikbaar zijn?

Reactie plaatsen

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!