Uw zonnesysteem aansluiten op de meterkast

Voor het aansluiten in de meterkast zorgen de monteurs van MNzonnepanelen.com. Daar hoeft u zich dus niet druk over te maken. Vooraf is het wel belangrijk dat u weet of uw elektriciteitsmeter stroom kan terug leveren en uw huisaansluiting de capaciteit van uw  zonnepanelen aankan.

Als u voor zonnestroom kiest is het mogelijk dat er extra kosten gemaakt moeten worden om uw systeem veilig en goed aan te sluiten. Het gaat meestal om twee zaken die u vooraf goed moet controleren:

1. of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor terug levering (vervanging door een slimme meter is meestal gratis)

2. of uw huisaansluiting het opgewekte vermogen van de zonnepanelen aankan.

Is uw energiemeter geschikt voor terug leren?

Niet elke energiemeter is geschikt om energie terug te leveren aan het net. Vooral oudere meters kunnen dit niet meestal niet. Dit betekent dat zij de terug geleverde energie niet registreren  en dat u de stroom eigenlijk gratis weggeeft. De oplossing is een moderne meter die zowel de afgenomen als de terug geleverde stroom registreert.


Uw netbeheerder informeren en checken of uw meter geschikt is voor terug levering

Via energieleveren.nl of via Stroom terug leveren kunt u (dat is een verplichting) melden dat er bij u zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zo wordt de netbeheerder op de hoogte gesteld dat u ook gaat "terug leveren".

Zover is het nu nog niet maar u kunt wél alvast controleren of uw energiemeter geschikt is voor terug levering. Mocht het noodzakelijk zijn dat uw meter wordt vervangen om de terug levering te faciliteren zal uw netbeheerder contact met u opnemen.


Is uw huidige elektriciteitsaansluiting geschikt voor het vermogen van de zonnepanelen?

Om te weten of uw huidige aansluiting voldoet en het opgewekte vermogen van de zonnepanelen kan verwerken kunt u dat checken mijnaansluiting.nl. Mogelijk is het noodzakelijk dat uw aansluiting verzwaard moet worden.

Meer informatie over salderen en of uw energiemeter geschikt is:

- afnemers van energie


1. Ferrari meter

null

Als u nog een Ferrari meter heeft, dan ziet u de draaischijf terugdraaien als u stroom levert aan het net. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. In tegenstelling tot een slimme meter kunt u dus niet zien of bijhouden hoeveel stroom u heeft terug geleverd.

Niet alle Ferrari meters zijn geschikt voor salderen aangezien sommige een terugdraaiblokkering hebben, zeker dan is het verstandig om de meter te (laten) vervangen.


2. Analoge meter

null

Analoge meters zijn niet geschikt in combinatie met zonnepanelen, omdat deze de terug geleverde energie niet kunnen registreren. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op! Analoge meters dienen daarom altijd te worden vervangen.


3. Slimme meter

null

Slimme meters hebben veel voordelen:

  • De jaarafrekening van je energiekosten is nauwkeuriger en voorkomt verrassingen achteraf.
  • Op elk moment meer inzicht in je werkelijke energieverbruik.
  • U hoeft niet langer zelf je meterstanden door te geven.

Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als de terug geleverde energie van de zonnepanelen op een correcte manier geregistreerd. Een slimme meter is dus de beste optie als het gaat om de registratie van de terug geleverde energie.

De slimme meter registreert ook dag- en nachttarief. Zonder slimme meter is dat per 1 juli 2021 niet meer mogelijk.

Naast dit overzicht wat je energieleverancier je elke maand stuurt kun je de slimme meter ook aan allerlei apps en websites koppelen om je nog meer inzicht te geven in je verbruik. zie hiervoor www.energieverbruiksmanagers.nl

De netbeheerders organiseren regelmatig vervangingsweken om op een efficiënte manier in een wijk. buurt of straat de oude meters te vervangen door nieuwe slimme meters.4. Digitale meter

null

Er zijn veel soorten digitale meters in omloop, met name bij nieuwbouw en gerenoveerde elektravoorzieningen. Een digitale meter heeft een apart telwerk voor de terug geleverde energie. De terug geleverde energie wordt dus wel geregistreerd. Voor nagenoeg alle digitale meters geldt dat deze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De digitale meter registreert wel de terug geleverde energie, maar het energiebedrijf niet.

Hoe worden de zonnepanelen aangesloten in de meterkast?


Aparte groep en aardlekautomaat (alamat)

Als er meer dan twee zonnepanelen (600 Watt) worden geïnstalleerd, is plaatsing volgens de NEN 1010 op een vrije groep in de meterkast verplicht. Per aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen aangesloten worden.  Is er een vrij groep aanwezig dan zal worden gebruikt, zo niet dan wordt een alamat geplaatst waar de zonnepanelen o[ worden aangesloten. Een alamat is een combinatie van aardlekschakelaar en groep in een module waardoor de zonnepaneleninstallatie volledig gescheiden wordt van de rest van de huisinstallatie.  Mocht de zonnestroominstallatie een elektrisch probleem geven dan heeft dat geen invloed op uw overige apparaten.


De zonne-installatie wordt afgezekerd

Om ervoor te zorgen dat de hoofdaansluiting niet wordt overbelast, is het van belang dat het zonnestroomsysteem goed wordt afgezekerd. De stroomsterkte van de omvormer bepaalt hoe moet worden afgezekerd. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat.

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!