Zonnepanelen garanties

De technische levensduur van een zonnestroomsysteem is ca. 25 jaar. Dat betekent dat uw systeem probleemloos gedurende 25 jaar gratis zonnestroom zou moeten kunnen opwekken.

Veel merken richten zich vooral op een korte terugverdientijd, echter het systeem moet daarna nog zeker 15-20 jaar functioneren en de verwachte opbrengsten opleveren. Nadat de terugverdientijd is verstreken zou het systeem dus geld voor u moeten gaan verdienen.

Natuurlijk wil je precies weten hoe het zit met de garanties die u krijgt. Omdat er verschillende garanties zijn is het niet altijd precies duidelijk waar u als klant recht op hebt. Hieronder leggen we de verschillende garanties verder uit.

Een overzicht van de verschillende garanties voor zonnepanelen;

  1.  Product- of fabrieksgarantie;
  2. Vermogens- of opbrengstgarantie;
  3.  Garantie op de montage;
  4.  Onze Unieke kWh garantie met de onafhankelijke Stichting Zonnegarant.

Product- of fabrieksgarantie

Op de meeste zonnepanelen & omvormers zit een fabrieksgarantie van 10 jaar (bij ons krijgt u (standaard aangeboden) 12 jaar garantie op de panelen en 10 jaar op de omvormer). Dit betekent dat als er in de eerste 10-12 jaar iets niet goed is met de zonnepanelen, dat vrijwel altijd binnen de garantie valt. 
  • De fabrikant zal het paneel repareren of vervangen. In de praktijk wordt bijna altijd een vervangend paneel aangeboden of u krijgt geld uitgekeerd, zodat u een nieuw paneel kunt aanschaffen in de markt. 
De fabrikant vergoed alleen de kosten voor een vervangend paneel, dus niet voor het retourneren, transport of installatie op uw dak. Met ons onderhoudsabonnement bent u altijd zeker! Kiest u voor MNzonnepanelen.com? Dan kiest u voor zekerheid!

Vermogens- of opbrengstgarantie

Vermogensgarantie zit altijd op zonnepanelen en is van toepassing op geleidelijke achteruitgang van de productie van werkende panelen . Gangbaar is een garantie van 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Hogere percentages of een langere termijn komen ook wel eens voor. Vraag of de vermogensgarantie ''lineair'' is. Dit betekent: als uw zonnepanelen al na 12 jaar meer dan 0,5% per jaar achteruit gaat, u niet tot jaar 20 hoeft te wachten om op deze garantie aanspraak te doen.

Let op: als een zonnepaneel in het geheel dienst weigert na de termijn van de productgarantie, heeft u niets aan een nog lopende vermogensgarantie. Als beide even lang zijn is dat dus wel zo fijn, maar dit komt weinig voor.

Wilt u als consument een beroep doen op de vermogensgarantie? Dan zult u moeten aantonen dat het verminderde vermogen een gevolg is van een defect aan het paneel, maar hoe doet u dat en hoe communiceert u met een niet Nederlandse fabrikant? U zult de panelen moeten laten demonteren en opsturen naar een testlab. Alle kosten (demontage, transport, flash testen, etc.. zijn voor uw eigen rekening. Bovendien krijgt u in het gunstigste geval, nadat de lab-test is plaatsgevonden en gebleken is dat het inderdaad aan het defect laf, alleen vervangende panelen. Deze moeten weer getransporteerd en gemonteerd worden en u raadt het al, deze kosten zijn weer voor uw eigen rekening.

Kies voor zeker met Stichting Zonnegarant!

De installatiegarantie (10 jaar)

Deze garantie is van toepassing als bijvoorbeeld een kabelaansluiting niet goed is en problemen gaat veroorzaken of de bevestigingsmaterialen loskomen bij een ''normale'' storm (bepaalde dingen, zoals een tornado of oorlogsgeweld valt over het algemeen buiten het bereik van welke garantie dan ook). Een installatiegarantie van 2 jaar is wel het minimum, maar een installatie van 5 tot 10 jaar wordt gelukkig steeds gebruikelijker.

Onze unieke kWh garantie met de onafhankelijke Stichting Zonnegarant

Wij zijn als één van de enige officieel lid van de onafhankelijke Stichting Zonnegarant. Wij zijn hier trots op en daarom hebben wij hier een aparte pagina voor gemaakt, zodat u alle informatie omtrent Stichting Zonnegarant goed kunt terugvinden.

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!