De verschillende omvormers

Wij kregen dagelijks verschillende vragen, zoals: Wat is een omvormer? Wat is de invloed van schaduw op uw zonnepanelen? Zijn Enphase micro-omvormers de oplossing van de zonnepanelen die in de schaduw liggen? Heeft schaduw invloed op mijn rendement? Of wat is het verschil tussen een omvormer en een micro-omvormer? Dit zijn meerdere problemen en daarmee ook vragen die wij hebben gekregen van onze klanten omtrent (micro) omvormers. Onze experts hebben alles voor u uitgezocht, dus lees snel verder!

Het verschil tussen een string omvormer en een micro-omvormer

Bij een string omvormer worden de zonnepanelen in een serie aan elkaar gekoppeld. Deze ‘’string’’ is vervolgens gekoppeld aan een centrale omvormer (in bijvoorbeeld de meterkast). Bij dit systeem zal het zwakste paneel (bijvoorbeeld door invloed van schaduw op uw zonnepanelen) altijd bepalend zijn voor de opbrengst van de andere panelen.

Bij Micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen ‘’micro-omvormer’’ Hierdoor behaalt u (bijvoorbeeld door invloed van schaduw op uw zonnepanelen) altijd de maximale opbrengst, omdat de zonnepanelen in tegenstelling van de ‘’string’’ los van elkaar de energie opwekken en verwerken. Hierdoor behaalt u automatisch een hogere opbrengst in vergelijking met de ‘’normale’’ omvormer. Daarnaast zet een micro-omvormer de stroom gelijk om naar wisselspanning, waardoor de brandveiligheid gegarandeerd is.

 micro-omvormers-string-omvormers

Wat is een Solax Power omvormer?

Solax producten zijn ontworpen en vervaardigd naar de hoogste wereldwijde kwaliteitsstandaard en worden geleverd met alle belangrijke certificaten. Solax omvormers hebben een hoge efficiëntie, zijn bijna geluidloos en standaard voorzien van WiFi en op afstand bestuurbare batterij aansturing. Controleer uw Solax omvormer met behulp van de app, beschikbaar via internet of app. Solax Power biedt kwalitatief hoogwaardige 1-fase & 3-fase omvormers met hoge efficiëntie en betrouwbaarheid voor een perfecte prijs/kwaliteit verhouding. De garantie die Solax Power standaard geeft, ligt standaard op 10 jaar productgarantie voor zowel de 1-fase als de 3-fase omvormers. 

solax-power-omvormer

Wat is een Enphase micro-omvormer?

Een micro-inverter is de Engelse benaming voor een micro-omvormer. Een micro-omvormer is een omvormer die direct op een individueel zonnepaneel is geplaats. Hoewel het woord ‘’micro’’ doet vermoeden dat het een klein apparaatje is, is dat niet helemaal het geval. Meestal heeft een micro-omvormer een afmeting van ongeveer 20 centimeter lang bij 15 centimeter breed. Daarom zijn ze natuurlijk wel een stuk kleiner dan de string-omvormer. Ieder kastje zet de opgewekte stroom direct om naar wisselspanning (230 volt), deze 230 volt kunt u direct in huis gebruiken. De stroom die uw zonnepanelen opwekken worden met een micro-omvormer direct omgezet naar wisselstroom, mede hierdoor heeft u een maximaal rendement en daarnaast is de brandveiligheid gegarandeerd. Bij een Enphase micro-omvormer krijgt u er standaard een app bij. In deze app kunt u makkelijk zien hoe veel stroom ieder paneel opbrengt en waar u de stroom vervolgens weer voor verbruikt. Wilt u meer weten over de werking of over Enphase? Bekijkt u eens het filmpje, hier legt Enphase Energy precies uit hoe alles werkt en wat er standaard in het pakket zit. De standaard garantie die Enphase biedt is maar liefst 25 jaar!


De verschillen op een rijtje

Nu u weet wat een Solax Power omvormer en een Enphase micro-omvormer is en hoe deze werken, kunnen we de balans gaan opmaken. Wat zijn nu de voordelen van een micro-omvormer ten opzichte van een string omvormer en wat zijn de nadelen?

Voordelen Enphase micro-omvormer

Een groot voordeel van een Enphase micro-omvormer is dat zij per zonnepaneel gedurende de gehele dag een maximale opbrengst garandeert. Een zonnepaneel staat dus niet meer onder invloed van andere zonnepanelen. Als er bij een zonne-systeem installatie met een ‘’normale’’ omvormer schaduw op een zonnepaneel valt, is dat van (negatieve) invloed op de gehele opbrengst van al uw panelen. Een hele rij zonnepanelen die aan elkaar verbonden is kunnen dan niet meer goed werken, terwijl er meestal maar één van de panelen last heeft van de schaduw. Zonder micro-omvormer verliest u dus opbrengst op uw gehele zonnepanelen-systeem als er zelfs maar één van uw zonnepanelen in de schaduw ligt. Natuurlijk heeft uw zonnepanelen-systeem ook last van de schaduw met een micro-omvormer, maar dan is het niet van invloed op het gehele systeem. Als u zonnepanelen naast een dakkapel of schoorsteen plaatst, kan het toepassen van micro-omvormers een goed idee zijn en een hoger rendement opleveren. Onze experts kijken hiernaar tijdens uw offerte aanvraag.

Een ander voordeel van het gebruik van een micro-omvormer is dat u minder beperkt bent in de vorm van het totale systeem. U kunt verschillende zonnepanelen gerust op andere plekken monteren of op een later moment extra zonnepanelen toevoegen aan uw systeem. Bij een ‘’normale’’ omvormer moeten de zonnepanelen vaak tegen elkaar aan gemonteerd worden, zodat je de kabels met elkaar kunt verbinden. Bovendien bespaart het u ruimte in huis, omdat u geen grote omvormer hoeft te monteren en is er geen kans op brand. Een ander bijkomend voordeel is dat een micro-omvormer geluidloos is, in tegenstelling tot de meeste ‘’normale’’ omvormers die een zoemend, brommend of tikkend geluid kunnen maken, wat als vervelend kan worden ervaren.

Nadelen Enphase micro-omvormer

Een micro-omvormer biedt veel voordelen, maar heeft ook een zeker een belangrijk nadeel. Omdat de omvormer direct onder het zonnepaneel is gemonteerd, is het bij een storing vaak erg lastig om hem te bereiken. Als een micro-omvormer onverhoopt kapot gaat, kunnen de kosten voor herstel daardoor snel oplopen. Wel krijgt u op een Enphase micro-omvormer standaard 25 jaar garantie en geeft de app gemakkelijk op afstand aan waar de storing precies zit. Daarnaast lopen de kosten van een investering in een totaal pakket met micro-omvormer al gauw op richting de € 1.200,- waar een totaal pakket met een ‘’normale’’ omvormer gemiddeld zo’n € 400,- kost. Laat daarom onze specialisten tijdens uw offerte aanvraag bekijken of het in uw geval nodig is om micro-omvormers aan te schaffen.  

emphase-micro-omvormer

 

Tot slot

Wij hopen dat u nu weet wat het verschil is en dat een Enphase micro-omvormer (zeker in een aantal gevallen) essentiële voordelen heeft, maar dat het niet in elk geval noodzakelijk is om micro-omvormer toe te passen aan uw systeem. Laat daarom één van onze specialisten bekijken wat het beste is in uw situatie en vraag nu direct een offerte aan. Wist u dat, u gemakkelijk en vrijblijvend een offerte kunt aanvragen en dat onze specialisten deze offerte binnen twee werkdagen naar u terug stuurt? Dus waar wacht u nog op, laat u deze kans lopen? Wij niet!

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wist u dat, onze klantenservice 7 dagen per week bereikbaar is?

Zie hieronder nog een aantal tips! En start gerust een gesprek met een andere lezer of geef ons feedback over dit artikel!

Reactie plaatsen

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!