Levensduur omvormers

MeesalderWWij Bij de aanschaf van zonnepanelen speelt de omvormer een belangrijke rol. De omvormer zet gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Via onze dakscan & opbrengst software berekenen wij wat de meest geschikte omvormer is in uw situatie. De levensduur en garantievoorwaarden van de verschillende omvormers verschilt maar gemiddeld is de garantie op een omvormer 10- 12 jaar. Dit betekent dat tijdens de levensduur van uw installatie ( ca. 25 jaar) éénmalig een omvormer vervanging moet worden. Omdat de technologie steeds beter wordt en de prijzen steeds lager is dit over 10-12 jaar geen groot probleem, maar het is wel goed om rekening mee te houden.

Invloed van de ruimte op de omvormer

Een goed geventileerde ruimte kan de levensduur van de omvormer verlengen. Als de omvormer op zijn top draait (bijvoorbeeld op een zonnige dag) ontwikkelt deze behoorlijk wat warmte en dan is het goed als die warmte weg kan. Dat is de reden dat we de omvormer het liefste in een niet te kleine ruimte die goed geventileerd kan worden ophangen, beter voor de levensduur en dus voor uw portemonnee.

String omvormers (serieel geschakeld systeem)

Een omvormer is opgebouwd uit verschillende elektronische componenten. Wanneer één van de componenten in de omvormer zijn werking verliest, moet vaak de gehele omvormer vervangen worden. De kwaliteit van de verschillende onderdelen bepalen de levensduur van de omvormer. Leveranciers van omvormers geven verschillende product garanties op omvormers. Van de string omvormers verkopen wij het vaakst Solax Power. Deze omvormer heeft een product garantie van 10 jaar. De gemiddelde levensduur van deze omvormer is tussen de 8-12 jaar.

SolarEdge systeem met optimizers (parallel geschakeld systeem)

Een omvormer van SolarEdge werkt met een optimizer per zonnepaneel. Optimizers maximaliseren de opbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel. De omvormer van SolarEdge bestaat uit minder technische componenten dan string omvormers omdat het MPPT deel is overgebracht naar de optimizer. De SolarEdge omvormer hoeft dus alleen nog de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, een eenvoudig proces wat minder onderdelen/componenten vraagt waardoor de levensduur langer is. Hierdoor gaan de omvormers over het algemeen langer mee dan string omvormers. SolarEdge biedt dan ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie op de omvormer. De optimizers van SolarEdge hebben standaard een garantie van 25 jaar.

Enphase systeem met micro-omvormers (parallel geschakeld systeem)

Kiest u voor Enphase? Dan heeft u het beste van het beste systeem voor nu en voor in de toekomst. U kunt op dit systeem namelijk ook batterijen toevoegen, zodat u de opgewekte stroom kunt opslaan (handig als de Salderingsregeling wordt afgebouwd). Daarnaast heeft u met een Enphase systeem geen omvormer in uw huis, maar heeft u alleen micro-omvormers op de zonnepanelen zitten. Meer weten over dit systeem? Wij hebben voor u een uitlegvideo gemaakt! De standaard garantie op de micro-omvormers is 25 jaar. 

Wij controleren uw systeem

U kunt er bij ons voor kiezen om garantie bij te kopen. Wij bieden de extra garantie van Stichting Zonnegarant, deze stichting is een partner van ons en geeft u de unieke kWh garantie. Naast deze garantie controleren zij ook constant uw systeem op opbrengstverlies. 

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!