Opbrengst bepaling zonnepanelen

Benieuwd wat zonnepanelen opbrengen in Nederland?  U ziet het in onderstaande afbeelding. Het is duidelijk dat uw zonnepanelen meer opleveren als ze op het zuiden liggen. Hoewel moderne zonnepanelen ook stroom opwekken als de zon niet schijnt is het natuurlijk gunstig als ze zoveel mogelijk in de zon liggen. Maar zelfs als de ligging niet 100% optimaal is zullen kan een zonnepaneel een investering zijn waardoor u gaat besparen. In dit artikel leest u hier meer over.null


In deze afbeelding ziet u de specifieke opbrengst in kWh/KWp. Zoals u goed kunt zien is het bepalend wat de oriëntatie is en onder welke hellingshoek de panelen liggen.. Je ziet dat de opbrengst in Nederland maximaal 979 kWh/kWp) kan zijn. Dit is  bij een volledige zuidligging en bij een hoek van 35 graden.Rendement zonnepanelen

Het vermogen dat zonnepanelen kunnen opbrengen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit vermogen is het nominale vermogen onder de Standard Test Conditions (STC). Om de opbrengsten van zonnepanelen te kunnen vergelijken worden deze altijd getest onder deze STC condities. De belangrijkste condities zijn: 25 graden Celsius en een instraling van 1000 W/ m2.


Opbrengst zonnepanelen berekenen

In onze offertes wordt altijd de verwachte opbrengst berekend voor uw specifieke situatie. Dit betekent dat in deze berekening rekening wordt gehouden met de informatie die wij van u hebben, denk hierbij aan de oriëntatie van de panelen en de hellingshoek ook houden wij rekening met de plaatselijke zoninstraling( gebaseerd op jarenlange statistische weersinformatie), of er objecten (denk hierbij aan bomen, etc) zijn die invloed kunnen hebben op de panelen. Zodat wij een nauwkeurige voorspelling kunnen doen van de opbrengst.

hieronder is een voorbeeld van een manier om de opbrengst van uw zonnestroomsysteem te berekenen:

null

Zijn zonnepanelen in de herfst en winter nog wel rendabel?


Zonnepanelen zijn eigenlijk daglichtpanelen. Dit betekent dat zij ook stroom opwekken als er minder of zelfs geen zon is. Natuurlijk leveren ze dan minder op dan wanneer ze vol in de zon liggen zoals je hier boven hebt gezien, dit is echter geen reden om ze niet in de winter te laten installeren.


Sommige mensen willen de installatie uitstellen tot het voorjaar omdat ze dan het idee hebben dat ze sneller de investering terugverdienen en omdat ze direct de hogere opbrengst zien. Ik zal hier uitleggen dat dit een misverstand is.

De piek van opbrengst van zonnepanelen ligt tussen maart en oktober. Maar ook in de herfst en winter is er straling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst op zullen leveren. Daarnaast maakt het niet uit op welk moment van het  jaar u de zonnepanelen laat installeren. Voor de saldering wordt gekeken naar een vol jaar (geen kalenderjaar) Van bijvoorbeeld  10 oktober 2021 tot 9 oktober 2022. In dat jaar is de opbrengst gelijk aan de opbrengst van bijvoorbeeld  15 juni 2021 tot 14 juni 2022. De zon schijnt gewoon en houdt ( gelukkig ) geen rekening met het moment waarop jij de zonnepanelen koopt en laat installeren. 

De saldering gaat over je totale jaarverbruik en het maakt dus niet uit wanneer dat begint of eindigt. Er is dus geen enkele reden om te wachten met zonnepanelen totdat de zon weer gaat schijnen. Ik zou zeggen in tegendeel zelfs, In de winter installeren heeft de volgende voordelen:
  • De komende maanden ( stand januari 2021) worden prijsstijgingen verwacht.
  • levertijden zijn korter omdat installateurs meer tijd hebben.
  • Voordat de zon echt gaat schijnen ben jij er klaar voor ( maar dat maakt dus eigenlijk niet uit zoals je hierboven hebt gelezen).

 Zonnepanelen en sneeuw

Maar hoe zit het dan met zonnepanelen en sneeuw? Een dikke laag sneeuw op de zonnepanelen is ondoordringbaar en kan er inderdaad voor zorgen dat uw zonnepanelen minder rendement opleveren of zelfs niks meer opleveren. Over het algemeen zal wanneer het niet te hard vriest de sneeuw door de zon vanzelf van de zonnepanelen afglijden. Om te voorkomen dat bij hevige sneeuwbuien de sneeuw toch blijft liggen is het aan te raden om uw zonnepanelen in de winter in een hoek van minimaal 40 graden te plaatsen. Op deze manier zou de sneeuw vanzelf van uw zonnepanelen af schuiven. Natuurlijk is dit niet bij iedereen mogelijk, in dit geval kunt u ook zelf met een zachte borstel de sneeuw van uw zonnepanelen verwijderen. Houdt hierbij uiteraard wel rekening met uw eigen veiligheid!

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!