Weersinvloeden

Het rendement van uw zonnepanelen wordt onder meer bepaald door de ligging ten opzichte van het zuiden en de hellingshoek. Maar wist u dat verschillende weersinvloeden ook invloed hebben op het rendement van de panelen? Dan hebben we het natuurlijk niet alleen over het feit of de zon wel of niet schijnt. Welke weersinvloeden kunnen dan nog meer invloed hebben op het rendement ? Dat leg ik in dit artikel uit.

Zonuren

Hoe meer zon er op uw panelen schijnt  hoe meer uw panelen uiteraard opleveren. Op de kaart hiernaast zien we hoeveel zonuren er gemiddeld zijn. Wat opvalt is dat de zon meer schijnt in het kustgebied dan elders in het land en hier zullen je zonnepanelen dus ook meer opleveren. Maar ook als de zon minder of zelfs niet schijnt leveren zonnepanelen stroom op. Via het diffuse licht wordt nog steeds stroom opgewekt, maar uiteraard minder dan in de volle zon. 

                              null

Temperatuur

Zonnepanelen worden getest onder Standaard Test Condities (STC) waarbij de temperatuur 25 graden Celsius is. Zo kan u zonnepanelen vergelijken met elkaar door ze altijd onder STC condities te vergelijken. Voor een zonnepaneel is het gunstig als de temperatuur van het paneel niet te hoog wordt, elke graad temperatuurverhoging leidt tot een kleine afname van de opbrengst. Bij een te hoge temperatuur nemen allerlei interne weerstanden in het paneel toe waardoor de opbrengst afneemt. Op een zonnige dag in het voorjaar of zelfs in de winter wanneer de temperaturen laag zijn is weliswaar de zoninstraling minder maar zullen de panelen toch goed presteren door deze lagere temperatuur.


Regen

Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengt dan een paneel wat vies is. Er komt stof op en denk aan de uitwerpsels van vogels, de regen spoelt dit schoon waardoor de opbrengst weer hoger wordt. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen. Op een schuin dak geen probleem en de hoek van ca. 12 graden waaronder zonnepanelen op platte daken gemonteerd worden is voldoende om het water weg te laten lopen. Zoals gezegd: hoe schoner de panelen, hoe meer opbrengst. Wij raden aan om uw zonnepanelen eenmaal per jaar schoon te maken, maar in de meeste gevallen zal de regen u dit werk uit handen nemen.


Sneeuw, hagel en ijzel

Op het moment dat er sneeuw of ijzel op uw panelen ligt wekken de panelen uiteraard niets op. Gelukkig is dat in Nederland meestal maar een paar dagen per jaar, hooguit. Ga niet de sneeuw en zeker niet de ijzel verwijderen van de panelen omdat dan de kans op schade vergroot wordt. Zodra de zon weer gaat schijnen smelt het vanzelf weg.

De panelen ondergaan ook een "hageltest" en zijn hier goed tegen bestand tenzij er "duiveneieren"uit de lucht vallen maar dat komt gelukkig zelden voor.


Verzeker overigens uw zonnepanelen via je opstalverzekering tegen dit soort schades.

Bereken binnen één minuut uw besparing

U bespaart gemiddeld zo'n € 750,- per jaar!